Siden 1972 har firehjulstræk været et kendetegn for Subaru, og stort set alle vores biler trækker på alle fire. Vi fremstiller over en million biler med firehjulstræk hvert år. 50 procent flere end Audi og dobbelt så mange som Land Rover, hvilket gør os til den største i verden.
En Subaru har permanent firehjulstræk, mens de fleste konkurrenter kun tilkobler den anden aksel, når det er "for sent". Vores unikke system til fordeling af trækkraft (Active Torque Split) betyder, at det i princippet er nok med vejgreb under ét hjul, når du skal komme fri og køre videre.
Træk på alle fire hjul gør også Subaru til en overlegen trækbil. Det permanente firehjulstræk har gjort mærket til en favorit hos bilejere med fart på livet og fritiden. Spørg bare enhver hesteejer, lystfisker, skiløber eller jæger. For dem er bilen ikke et eventyr i sig selv, men i højere grad et uundværligt værktøj, når de skal opsøge eventyret. For os er firehjulstræk dog meget mere end det.
Hvis du føler dig tryg bag rattet, kører du mere afslappet og sikkert. Det giver ro, når man kan stole på, at bilen kører præcis sådan, som man styrer den, også når det er glat. At bilen ikke skifter mellem forhjulstræk og firehjulstræk betyder meget for køreoplevelsen. Det giver dig større manøvrefrihed, når underlaget pludselig skifter.
Vores succes i motorsport – navnlig rally – er det bedste bevis for vores biler gode balance, og at vores systemer fungerer. For dig som fører er det rart at vide, at bilen opfører sig forudsigeligt og konsekvent, selv om ikke engang Subaru kan afskaffe tyngdeloven.
Et ofte hørt argument mod firehjulstræk er, at bilen bruger mere benzin, og i de fleste tilfælde er det sandt. Subarus drivlinje er på den anden side meget brændstofeffektiv. Ofte er det vanskeligt at sammenligne korrekt, men for et par år siden ville Subaru lancere Impreza udelukkende med forhjulstræk.
Et kig i specifikationerne viste, at en Impreza 2WD kun udskilte to gram CO2 mere pr. kilometer end en Impreza AWD, hvilket svarer til mindre end otte centiliter benzin pr. 10 km. En ekstremt lav pris for øget sikkerhed.
At bilen trækker på alle hjul giver dig mange fordele. Ikke mindst at køreegenskaberne bliver forudsigelige. Firehjulstrækket gør bilen mere neutral og reducerer risikoen for under- og overstyring.
Subaru har permanent firehjulstræk, og det betyder, at den ikke skifter mellem forhjuls- og firehjulstræk.
Da en Subaru altid trækker på fire hjul, bliver bilens opførsel forudsigelig, og med den symmetriske drivlinje slipper du for det såkaldte styremoment – at det trækker i rattet ved acceleration i et sving.
Grundlæggende fordeles drivkraften, så bilen trækker 60 procent på forhjulene. Alt efter underlaget og køresituation kan kraften omfordeles, så bilen opfører sig optimalt i enhver given situation. Vi kalder det Active Torque Split.
Definitionen er efterhånden ret flydende, men grundlæggende har en 4×4 fordelingsgearkasse og reduktionsgear – som en rendyrket terrænbil.
En forhjulstrukket bil har tendens til understyring – det vil sige at fortsætte ligeud. I en baghjulstrukket bil risikerer du at overstyre, så bagenden slår ud. I en firehjulstrukket bil kan dette neutraliseres, og Subaru bruger både antislip-system (VDC) og Torque Vectoring for at sikre, at bilen altid kører i den retning, rattet peger på.
Generelt ja, men Subarus drivlinje er så effektiv, at den kun udskiller 2 gram CO mere pr. kilometer, end hvis den udelukkende trak på forhjulene.
Nej. Systemet fungerer på samme måde, uanset drivmiddel.
For Subaru handler firehjulstræk først og fremmest om sikkerhed. Vi mener ikke, at man skal kunne vælge sikkerhed fra.
Da en Subaru altid har firehjulstræk, slides dækkene lige meget. En forhjulstrukket bil med moderne lavprofildæk kan slide fordækkene op på bare 20.000 km. En Subaru kan klare sig uden dækskift helt op til 100.000 km, men så skal alle fire også udskiftes.
Absolut. En bil, der opfører sig forudsigeligt er altid mere sikker. Det vigtigste er i den forbindelse, at man som fører ikke indregner sine øgede marginaler og begynder at køre hurtigere.
Hvis forskellen i mønsterdybde for og bag er mere end 1,5 mm, bør man skifte alle fire dæk.